بسياري از کساني که به مصرف قرصهاي لاغري رو ميآورند، بر اثر تبيلغات فريبنده فکر ميکنند راه حل چاقي خود را پيدا کردهاند، همين افراد اگر هم از معرض عوارض قرصها با خوش شانسي عبور کنند و صوري هم لاغر شوند، به محض اينکه مصرف قرص را متوقف کنند به شرايط قبلي برميگردند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، کمتر از دو ماه به عيد نوروز باقي مانده و بازار خريد و فروش حسابي داغ شده است؛ يکي از مواردي که طيف زيادي از مردم به ويژه زنان در روزهاي پاياني سال به آن توجه ميکنند استفاده از روشهاي راحت براي لاغر شدن است و رقابت براي زيباتر شدن در بين افراد، آنها را به راههايي که گاهي جانشان را به مخاطره مياندازد، بيشتر ميکند.
از طرفي چاقي در جوامع امروز به معضل قابل تأملي تبديل شده است، هر چند آمار دقيقي از تعداد دقيق مبتلايان به چاقي در کشور وجود ندارد اما به گفته مسئولان بين 40 تا 60 درصد جمعيت کشور اضافه وزن دارند که برخي از اين افراد براي رسيدن به وزن ايدهآل مبادرت به رژيمهاي سخت و گاه غير کارشناسي ميکنند.
آمارها ميگويد اضافه وزن و چاقي در ميان جوانان در دهههاي اخير 3 برابر شده و در حال حاضر به دلايلي که يکي از مهمترين آنها اضافه وزن است، جوانان نسبت به 10 تا 15 سال گذشته ناسالمتر شدهاند.
البته داشتن اندامي زيبا و سالم به فاکتورهاي زيادي از جمله عوامل ژنتيکي، تغذيه، ورزش و غيره بستگي دارد اما آنچه در سالهاي گذشته موجب نگراني کارشناسان شده است روي آوردن مردم به روشهاي غيرعلمي و زيان بار است که باعث ايجاد خسارتهاي جاني زيادي در کشور شده است.
يکي از روشهاي غيراصولي رژيمهاي کوتاه مدت با استفاده از کپسولهاي لاغري است که به تصور خيلي از افراد نتيجه سريع و زودهنگام براي لاغر شدن در پي دارد.
چه بسيارند افرادي که تحت تأثير تبليغات فراوان قرصهاي لاغري از ماهواره گرفته تا شيشه عطاريها براي لاغري و به اصطلاح «قلمي شدن» قرار ميگيرند و به دليل استفاده از کپسولهاي لاغري جان خود را از دست ميدهند.
تقاضاي جامعه داراي اضافه وزن ايران حتي وزارت بهداشت را وسوسه کرد تا چند نوع از اين قرصهاي لاغري را روانه بازار کند، اتفاق ناخوشايند ديگر اينکه فراگيري استفاده از اين قرصها تا حدي است که در آرايشگاهها و باشگاههاي ورزشي هم بدون نظارت مراکز ذيربط تبليغ و فروخته ميشوند.
اما کپسولهاي لاغري در اکثر تبليغات غيراستاندارد هستند حتي زماني که براي جذب مشتري بر گياهي بودن قرصهاي لاغري تأکيد ميشود نيز جاي نگراني از عوارض مصرف اين قرصها باعث ايجاد ترس بيشتري ميشود.
وقتي پاي صحبت افرادي که ميخواستند با قرصهاي لاغري ره صدساله را يک شبه طي کنند مينشينيد، حرفهاي دلهرهآوري از عوارض مصرف اين قرصها ميشنويد.
عزيزه يکي از کساني است که مدتي قرص لاغري را مصرف کرده است. او ميگويد: «به پيشنهاد دوستانم شروع به استفاده از اين قرصها کردم، قرصي که مصرف ميکردم به گونهاي بود که باعث سرگيجگي و حالت تهوع در من شده بود.
وقتي اين قرصها را مصرف ميکردم شبها خوابم نميبرد و حتي اگر بدنم هم از فرط خستگي به خواب ميرفت، اما حس ميکردم ذهنم بيدار است و زجر ميکشد، قرصهاي لاغري عزيزه 35 ساله را تا پاي مرگ برده است، او به اميد «فيتنس شدن» به مصرف اين قرصها روي آورد و يک هفته بعد به علت مشکل سيستم گوارشي راهي بيمارستان شد.
پزشکان ميگويند که ريزش مو، تنگي نفس، نوسان فشار، احساس بيقراري، عصبانيت، سردرد، ضعف، اسهال و مشکلات کبد از ديگر عوارض مصرف قرصهاي لاغري هستند.
پوکي استخوان، عقيمي و بيماري اعصاب از مضرات قرصهاي لاغري
اکبر خزائي مربي بينالمللي فدراسيون جهاني IFBB نسبت به عرضه کپسولهاي چاقي، لاغري و ترک اعتياد در عطاريها هشدار داد و گفت: در اين کپسولها از قرصهاي کورتون استفاده ميشود که عوارضي چون پوکي استخوان، عقيمي، جوشهاي پوستي و بيماري اعصاب را در بردارد.
به گفته اين مربي بينالمللي فدراسيون جهاني IFBB طي چند سال گذشته اکثر عطاريها در کنار فروش داروهاي گياهي به محلي براي عرضه داروهاي گوناگون شيميايي در قالب کپسولهاي دستساز از قبيل کپسولهاي چاقي، لاغري و ترک اعتياد گشته که هيچگونه نظارت و برخوردي با اين افراد صورت نميپذيرد.
اين مربي بينالمللي فدراسيون جهاني IFBB افزود: در کپسولهاي لاغري بيشتر از قرصهايي که خاصيت ملين دارند و ضد يبوست هستند استفاده ميکنند که اين مواد فقط خاصيت ملين داشته و ارتباطي با چربيسوزي ندارند و گاهاً هم از قرصهاي فروزمايد و ساير داروهاي مُدر که باعث افزايش ادرار و دفع آب بدن ميشود استفاده ميکنند که اين مواد ارتباطي با چربيسوزي ندارند.
راحت طلبي براي لاغر شدن و سودجويي سوداگران
سوداگران قرصهاي لاغري براي رسيدن به اهدافشان از ضعف چاقي مردم به خوبي استفاده ميکنند، اين روزها چاقي مد نيست، اما دامن بيش از نيمي از مردم ايران بخصوص جوانان را گرفته است و باعث رونق کسب و کار اين سوداگران شده است.
بسياري از کساني که به مصرف قرصهاي لاغري رو ميآورند، بر اثر تبيلغات فريبنده فکر ميکنند راه حل چاقي خود را پيدا کردهاند، همين افراد اگر هم از معرض عوارض قرصها با خوش شانسي عبور کنند و صوري هم لاغر شوند، به محض اينکه مصرف قرص را متوقف کنند به شرايط قبلي برميگردند.
از طرفي داروها با تبليغات گسترده در حال فروش است به طوريکه داروهاي گياهي بدون مجوز در سايتهاي خبري، طي سال هاي اخير به رسانه ملي هم کشيده شده و اين داروها در برنامههاي تلويزيوني خانوادگي تبليغ ميشوند و مشتري جمع مي کنند؛ داروهايي که سازمان غذا و دارو به شدت بر «بدون مجوز» بودن آنها تاکيد مي کند.
اولويت تبليغات در رسانه ملي بايد سلامت مردم باشد
تبليغات بيترديد در رسانه ملي ابزاري براي درآمدزايي و حل مشکل بودجه است، اما در حوزه سلامت مردم بايد حساسيت هاي لازم را داشته باشد و در اين خصوص حتما با وزارت بهداشت که متولي سلامت جامعه است، تعامل کند.
ربابه شيخ الاسلام، مؤسس دفتر تغذيه وزارت بهداشت نسبت به برنامه هاي آشپزي و تبليغات تلويزيون انتقاد کرده و مي گويد: اين طور نبايد باشد که داروهاي گياهي که مجوز ندارند در تلويزيون تبليغ شود.
مؤسس دفتر تغذيه وزارت بهداشت با اظهار اينکه بايد براي ترويج لاغري، بر تعادل وزن تاکيد شود، اضافه مي کند: تلويزيون بايد برنامه هاي ورزشي خود را براي سلامت مردم تقويت کند و براي درآمد زايي نبايد هر دارويي را در تلويزيون تبليغ کرد.
به نظر ميرسد علاقه شديد مردم به لاغري از طريق مصرف کپسولهاي لاغري و داروهاي گياهي باعث شده تا دامنه تبليغات اين محصولات از داروخانهها و عطاريها به سايتهاي اينترنتي، فضاي مجازي و تلويزيون کشيده شود، اتفاقي که سلامت مردم را تهديد ميکند و شايسته است سازمان غذا و دارو با اين گونه داروها به شدت برخورد کند.
از سويي با فرارسيدن سال جديد و افزايش اين گونه تبليغات فريبنده ذهن افرادي که دغدغه فيتنس شدن در کوتاهترين زمان را در سر ميپرورانند بيشتر به اين سمت سوق داده ميشود که اين موضوع فقدان و کمبود سواد سلامت در جامعه را گوشزد ميکند که ضرورت داشتن برنامه منسجم از سوي مديران حوزه سلامت و ساير ارگانها براي فرهنگسازي و جلوگيري از تخلفات در اين حيطه را يادآوري ميکند.
منبع:فارس